« terug naar vorige pagina

Corona-crisis belangrijke informatie en updates praktijksituatie

Laatste update 15 juni ’21:

Het gaat goed in ons land en hopelijk kunnen wij na 1 juli ook een roerige periode afsluiten. Hier wat korte meldingen en daarna verdere informatie.

Wij beschikken niet over gele vaccinatieboekjes.

Wij kunnen helaas niets betekenen voor mensen die een bepaalde vaccinatie niet of wel willen.

Er wordt soms gevraagd of de 2e injectie van onze Astra Zeneca een andere vaccinatie kan worden. Dat is bij ons niet mogelijk. Het is overigens het advies van de gezondheidsraad om de 2e vaccinatie dezelfde te laten zijn als de 1e. 

Wij hebben alleen Astra Zeneca alwaar wij 1 juli onze patiënten (60-65 jaar) een 2e prik mee gaan geven. Een enkeling kan bij hoge uitzondering vervroegd proberen af te spreken (minimaal 4 weken na de eerste). Realiseert u zich dat dit een hoge werkdruk voor onze praktijken betekent omdat wij dan 11 mensen (1 flacon) moeten verzamelen die logistiek verwerkt moeten worden (praktijkruimte, geen consulten, geen visites, 15 minuten wachttijd na de prik). Dat gaat soms moeilijk naast de reguliere zorg die ook behoorlijk aantrekt. Wilt u zich hiervoor aanmelden graag vooral per mail contact hierover, via mijngezondheid.net. Onze assistentes hebben een hele drukke tijd achter de rug met alle nieuwsgerelateerde vragen :-/.

De vaccinatieronde (Astra Zeneca) van 8 april en 18 mei zijn goed verlopen. Ook hebben we de veegrondes van 11 prikken per flacon achter de rug. We hebben als HOED besloten op 1 juli de beide groepen te gaan prikken voor de 2e ronde om de verdere beperkingen van onze spreekuren te voorkomen en mede vanwege de vervroegde levering van de 2e batch en de melding (en onrust daarmee voor onze praktijk) van de overheid dat het ook eerder mag. 

De Astra Zeneca ‘weigeraars’ tussen de 60 en 65 jaar, worden door de overheid nu gelukkig gehoord. Bel ons daar alstublieft niet over, maar bel GGD/RIVM. Zie nummer hieronder. 

Eerdere updates:

Dinsdag 18 mei in de middag zullen wij de groep 60-62 jarigen gaan prikken. U ontvangt een uitnodiging met een tijdstip. Zo hopen we op zoveel mogelijk spreiding. Het is belangrijk dat u niet komt als u corona-achtige klachten heeft en het is een voorzichtige gewoonte dat u na de prik even 15 minuten wacht. We hebben een niet gebruikte kantineruimte aan de andere kant van onze praktijk daarvoor. Als u sintrom/acenoucomarol of marcoumar gebruikt is het belangrijk om uw INR te weten. Zie ook Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin? | Rijksoverheid.nl en ‘Ik krijg een prik tegen corona’

Bij dit alles geldt dat u kunt wachten op een uitnodiging en bij vragen, deze het liefst stellen via onderstaand RIVM nummer of via mijngezondheid.net. De assistente heeft het erg druk momenteel. 

Bel met het RIVM: 0800-1351. 

Meer informatie over vaccins:

Voor vragen over het vaccin en het vaccinatiebeleid kan men terecht bij het speciale informatienummer van het RIVM: 0800-1351. De LHV vraagt de overheid om mensen meer te wijzen op dat telefoonnummer, zodat huisartsen en de huisartspraktijk hierin worden ontlast. Zie ook Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin? | Rijksoverheid.nl.

De Thuisarts.nl-tekst ‘Ik denk erover om prikken tegen corona te halen’ is gesplitst in twee nieuwe teksten: ‘Ik wil meer weten over prikken tegen corona’  en ‘Ik krijg een prik tegen corona’

Hoed Hessedok, namens huisartsen Ham, Korving, Remmerswaal en Van der Bijl

 

————————————————————-

 

Praktijksituatie:

We zijn open en bereikbaar, graag alleen niet zomaar binnen komen lopen! Bel gerust! Er kan ook om videobellen en beoordeling gevraagd worden.

Ten overvloedde: bescherming medewerkers en bezoekers:

  • Bel bij problemen/vragen klachten met de praktijk
  • Kom niet in de praktijk indien geen afspraak
  • Draag alstublieft een mondkapje. Dat doet u met name voor de ander.
  • Vermijd toiletbezoek, zeker indien geen afspraak 
  • Kom niet te vroeg
  • Kom alleen, indien begeleider noodzakelijk dan bij de stoel van de patiënt staan
  • Houd de gang aub vrij.

Wilt u zich laten testen vanwege coronaklachten, maak dan een afspraak bij de GGD. Dat kan telefonisch via 0800-1202 of (vaak sneller) digitaal via coronatest.nl.

Algemene informatie:

Information in other languages: click here. Voor duidelijke informatie en video’s voor laaggeletterden over Corona: klik hier
De betrouwbaarste gezondheidswebsite thuisarts.nl: alles over Corona.
Het Leids universitair medisch centrum vraagt uw hulp in het monitoren van corona-verdachte patiënten. Klik hier als u mee wilt helpen door hen informatie te geven.

Basisregels voor alle nederlanders. Wanneer thuisquarantaine.

De zorg piept en kraakt om gewone hulp te blijven bieden aan mensen zonder corona. Er wordt gezocht naar meer handen aan het bed: https://www.extrahandenvoordezorg.nl/

Mondmasker

Heeft een mondmasker zin? Ja, zeker in enige mate! Het helpt volgens experts vooral om de mensen zonder of met weinig symptomen minder virus te laten verspreiden. Er zijn ook ideeën dat het de virus belasting bij de drager toch vermindert. En bij infectie met een minder grote hoeveelheid virus lijkt er ook minder ziekte. Voorkomen is altijd beter dan genezen! En al zijn er minder sterfgevallen, dit virus zorgt bij veel mensen voor veel narigheid met lange malaiseklachten. Zie ook dit artikel in de Volkskrant van 9 oktober 2020.

Afstand

Houdt (1,5 meter afstand) van elkaar! Houdt hiervoor de gemiddelde lengte van een volwassene aan, het is meer dan u denkt. Dit is op dit moment het beste medicijn tegen deze pandemie! Neem het niet te licht op nu het directe gevaar van IC-overbelasting voorlopig lijkt geweken. Het virus is een onzichtbare vijand, die ook nog eens pas na een incubatietijd schade geeft. Neem thuisquarantaine bij klachten serieus en bescherm elkaar! Als u met een lichte verkoudheid de supermarkt in gaat, kunt u in theorie iemand heel ziek maken! Ook onnodig contact zonder symptomen kan tot virusoverdracht leiden. Alleen met zijn allen kunnen we dit virus er onder krijgen. 

 

Praktijkspecifieke informatie, uitgebreider:

Voordat u belt met vragen is het handig om op de site van thuisarts.nl te kijken of u vraag daar niet al beantwoord wordt. Kom niet zomaar langs (om kwetsbare mensen en ons personeel te beschermen), maar bel de assistente bij klachten, zij beoordeelt of u langs moet komen. U kunt ons helpen de druk op de telefoon te verminderen door te emailen als u aangemeld bent op mijngezondheidsnet.

Inmiddels hebben we de wachtkamer aangepast en draaien we weer spreekuren, weliswaar in een 1,5 meter samenleving met minder drukte en minder patiënten per uur. Dit betekent dat we minder mensen kunnen laten komen! Als u een afspraak hebt kom dan niet te vroeg! In de toekomst zullen we misschien ook de webafspraken weer open zetten, hier wachten we nog mee. Mocht u een ‘volle’ wachtkamer aantreffen vragen we u om te wachten in de overdekte hal voor onze praktijk, of buiten. We vragen u alleen te komen, uitgezonderd de kwetsbare mensen of ouders/verzorgers van kinderen met klachten. 

Het huisartsenlaboratorium STAR-SHL blijft noodzakelijke diagnostiek doen. U kunt ook online een afspraak inplannen. Voor onze praktijk is dat meestal de Binnenhof, deze sluit momenteel al om 16u (open vanaf 7u). De apotheken hebben het drukker en hebben maatregelen genomen ter preventie, graag uw begrip voor wachttijden.

Onze praktijkondersteuners en wij als artsen proberen pro-actief onze kwetsbare ouderen die nog niet in het vizier waren te vragen naar hun keuzes met betrekking tot Intensieve zorg in het ziekenhuis. U kunt, ook als familie, helpen om deze keuzes te maken. Op thuisarts.nl vindt u een keuzehulp.
Ook zijn de praktijken in staat te beeldbellen en kunnen we dit indien gewenst aanbieden (denk aan huidklachten of psychische klachten). Vraag er naar via de assistente.

 

Als u Corona denkt te hebben en zich erg ziek voelt:

Wij hebben in de vroege middag de mogelijkheid om u op een isolatiespreekuur in een aparte kamer in de hal, afwisselend bemand door 1 van de 4 verschillende dokters. Wij vragen u om buiten (in de auto of op veilige afstand van anderen) te wachten en de schuifdeuren in de gaten te houden (of u iemand in een vreemd pak ziet). Dit is om mensen te beoordelen die nog kunnen komen en die last hebben van benauwdheid en of extreme moeheid, meestal in combinatie met koorts. Bel hiervoor met de assistente, ook om eventueel een visite te vragen.

 

Informatie bij spanningsklachten of sociale problemen:

Wij bieden telefonische gesprekken aan met onze POH-GGZ wanneer u veel last heeft van de spanning die dit alles met zich mee brengt. Onze POH’s kunnen ook gebruik maken van beeldbellen vanaf heden. Dat is voor u natuurlijk niet verplicht, maar hiermee verruimen we ons aanbod. Kijk naar de praktijkwebsite van uw huisarts onder nieuwsberichten hoe u praktijk dit aanpakt.

Het is belangrijk dat u het nieuws kijken beperkt tot het hoognodige. Verder heeft het Rode Kruis een hulplijn (070-4455 888) voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp kunnen gebruiken. De ouderenbond ANBO zit ook klaar voor eenzame ouderen. Buurtwerk Ommoord biedt hulp met boodschappen doen, medicijnen ophalen of een telefonisch praatje een hulplijn. Zij vragen ook mensen die hulp willen aanbieden. Unilever helpt inmiddels met het leveren van noodpakketten via buurtwerk voor kwetsbare groepen. Er is een telefoonnummer van de Buurtwerk hulplijn (Vraag en aanbod): 010 455 37 99 (door de week bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur en in het weekend van 9.00 -17.00 uur). Geestelijke verzorgers bieden bij bepaalde doelgroepen ook steun in Rotterdam: geestelijkeverzorgingrotterdam@gmail.com. Ook is er Stichting de Buurtbron met Zorg voor Zin Ommoord | Stichting De Buurtbron

Adviezen om gezond te blijven:

Inmiddels  is er een website over leefstijl ingevoerd als belangrijk wapen in de strijd tegen de pandemie; https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus. Kijk er eens rond voor de betere uitleg van onderstaande wat we vorig jaar hier al op de website gezet hebben.

Blijf zoveel mogelijk thuis, zeker als u een van onze kwetsbare mensen bent en zeker als u luchtwegklachten heeft, denk aan u medeflatbewoners en ga geen lift in met hoestklachten, raak buiten zo min mogelijk aan. Helaas kunnen ook gezonde mensen een kleine kans hebben heel ernstig ziek te worden. Een beetje smetvrees ter bescherming van uzelf, zonder overdrijving en met goed nadenken, beschermt nu uzelf maar ook uw kwetsbare naasten. Raak de liftknoppen niet aan met uw vingers als u aan uw gezicht heeft gezeten of gehoest heeft in uw hand en een tijdje geen mogelijkheid heeft om uw handen te wassen, denk aan de punt een sleutel, de buitenkant van uw knokkels, een knietje.

-doe oefeningen thuis, beweeg, fiets, maar vermijdt het samen komen. Op het YouTube-kanaal van Alles over sport en op de website allesoversport.nl vind je inspiratie voor oefeningen en thuis bewegen. En denk ook eens aan het televisieprogramma Nederland in Beweging, elke dag om 06.00, 10.15 en 13.25 uur op npo1. Hier een pdf van NOC-NSF over sporttips.

-Voor kinderen zijn er deze tips en is er dit kinderverhaal ‘Hallo, ik ben Corona” van een belgische (kinder)psychotherapeute.

-Kijk naar elkaar om terwijl u de 1,5 meter afstand bewaart. Stuur een berichtje aan uw buren of klop eens bij elkaar aan of er wat nodig is.


-Wat u kunt doen aan uw weerstand: Blijf bewegen, eet gezond en verminder stress. Zorg voor een goed dag-nacht ritme en structuur in uw dag. Nu de ‘r’ nog in de maand is doet u er goed aan om extra vit D te slikken; 25microgram per dag. De consumentenbond en het voedingscentrum hebben ook nuttige informatie. Hier informatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor mensen met kanker.