« terug naar vorige pagina

Corona informatie en praktijksituatie

Laatste update 4 april ’22:

De positieve uitslagen van corona zijn er nog steeds, maar nog steeds nauwelijks iemand die er op de IC mee raakt. Wel een overlijden in onze praktijk bij een kwetsbare patiënt met covid die geen behandeling meer wenste. De afgelopen weken stijgt het aandeel van Influenza A in ziekenhuizen. Zie ook onderstaande update van het Franciscus en deze RIVM update over influenza.

In onze praktijk is het dragen van een mondkapje gewenst voor de kwetsbare medemens die (op afstand) naast u kan zitten, zeker in een huisartspraktijk. Het is niet verplicht.

Franciscus Gasthuis update 4-4-22: Stand van zaken in huis

De afgelopen 2 weken is de druk op onze capaciteit verder toegenomen. Het aantal opgenomen COVID-patiënten is stabiel hoog. Daarnaast zien we een toename van influenza patiënten en ook het ziekteverzuim onder personeel is hoog. De druk op de capaciteit zorgt voor een moeilijke doorstroom van de SEH naar de kliniek. Soms moeten patiënten hierdoor langer op de SEH blijven.

Onze COVID-patiënten worden nog steeds verpleegd op cohortafdelingen en ook influenza patiënten worden in isolatie verpleegd. Op dit moment zijn er 44 COVID-patiënten en 19 influenza patiënten opgenomen. Het aantal COVID-patiënten op de IC blijft laag, op dit moment ligt er 1 COVID-patiënt op de IC.

Doorstroom in de keten
Omdat ook de VVT kampt met krapte door ziekteverzuim, zijn er in de hele regio veel wachters voor nazorg. Dit maakt dat de doorstroom op dit moment nog lastiger verloopt dan in de afgelopen weken. Het grote aantal wachtenden in het ziekenhuis in combinatie met het toegenomen aanbod van nieuwe patiënten maakt dat het verlenen van reguliere zorg een extra uitdaging is.

Patiënten gezocht voor Long-COVID studie
Longartsen en onderzoekers van Franciscus zijn voor de LARGO-studie op zoek naar patiënten met Long-COVID. In deze studie wordt de werkzaamheid van Lactoferrine vergeleken met een placebo. Hierbij wordt gekeken naar het effect op vermoeidheid, concentratievermogen en spierkracht. Op 20 januari is de LARGO-studie gestart en op dit moment doen er 37 patiënten mee. In totaal zijn er 72 patiënten nodig voor het onderzoek. Patiënten kunnen zich nog steeds aanmelden. Meer informatie vindt u op onze website.

—————————————————————-

Oudere berichten:

Vaccineren van niet mobiele ouderen

De huisartsen van de Hessedok ervaren grote druk momenteel en zien geen kans om ouderen aan huis zelf te vaccineren gezien het relatief grote deel kwetsbare ouderen in onze praktijken en de tijdsdruk die dat ons geeft. De GGD is in overleg met onze ketenpartner om hier een regionaal prikteam voor te organiseren. Dat wordt als het mee zit in januari gedaan.

Voor de ouderen die wachten op vaccinatie aan huis, adviseren we met klem om mantelzorg te mobiliseren om hen naar een priklocatie te vervoeren. Er zijn op alle priklocaties rolstoelen aanwezig. Wanneer dit niet mogelijk is zal het langer duren voordat u uw boostervaccinatie ontvangt. Door middel van vaccinatie zorgt u voor de zorg. Mocht het echt niet lukken kunt u dit aangeven bij de assistente die u kan aanmelden bij de GGD.

———————————————————–

Meer informatie over vaccins:

24-11: Twijfelt u vanwege uw medische geschiedenis over coronavaccinatie? Bel 010 7041500 voor uw medisch-inhoudelijke vragen. Daar zitten op woensdag- en vrijdagochtend artsen en geneeskundestudenten klaar om u te woord te staan van 08.30 tot 13.30. Erasmusmc

Voor vragen over het vaccin en het vaccinatiebeleid kan men terecht bij het speciale informatienummer van het RIVM: 0800-1351. De LHV vraagt de overheid om mensen meer te wijzen op dat telefoonnummer, zodat huisartsen en de huisartspraktijk hierin worden ontlast. 

De Thuisarts.nl-tekst ‘Ik denk erover om prikken tegen corona te halen’ is gesplitst in twee nieuwe teksten: ‘Ik wil meer weten over prikken tegen corona’  en ‘Ik krijg een prik tegen corona’

Hoed Hessedok, namens huisartsen Ham, Korving, Remmerswaal en Van der Bijl

————————————————————-

Praktijksituatie:

We zijn open en bereikbaar, graag alleen niet zomaar binnen komen lopen! Bel gerust! Er kan ook om videobellen en beoordeling gevraagd worden.

Ten overvloedde: bescherming medewerkers en bezoekers:

  • Bel bij problemen/vragen klachten met de praktijk
  • Kom niet in de praktijk indien geen afspraak
  • Draag alstublieft een mondkapje. Dat doet u met name voor de ander.
  • Vermijd toiletbezoek, zeker indien geen afspraak 
  • Kom niet te vroeg
  • Kom alleen, indien begeleider noodzakelijk dan bij de stoel van de patiënt staan
  • Houd de gang aub vrij.

Wilt u zich laten testen vanwege coronaklachten, maak dan een afspraak bij de GGD. Dat kan telefonisch via 0800-1202 of (vaak sneller) digitaal via coronatest.nl.

Algemene informatie:

Information in other languages: click here. Voor duidelijke informatie en video’s voor laaggeletterden over Corona: klik hier
De betrouwbaarste gezondheidswebsite thuisarts.nl: alles over Corona.
Het Leids universitair medisch centrum vraagt uw hulp in het monitoren van corona-verdachte patiënten. Klik hier als u mee wilt helpen door hen informatie te geven.

Basisregels voor alle nederlanders. Wanneer thuisquarantaine.

De zorg piept en kraakt om gewone hulp te blijven bieden aan mensen zonder corona. Er wordt gezocht naar meer handen aan het bed: https://www.extrahandenvoordezorg.nl/

Mondneusmasker

Heeft een mondneusmasker zin? Ja, zeker in enige mate, en als het goed gedragen wordt! Het helpt volgens experts vooral om de mensen zonder of met weinig symptomen minder virus te laten verspreiden. Er zijn ook ideeën dat het de virus belasting bij de drager toch vermindert. En bij infectie met een minder grote hoeveelheid virus lijkt er ook minder ziekte. Voorkomen is altijd beter dan genezen! En al zijn er minder sterfgevallen, dit virus zorgt bij veel mensen voor veel narigheid met lange malaiseklachten. Zie ook dit artikel die door collega’s bijgewerkt wordt op de pagina van covidwiki.nl.

Afstand

Houdt (1,5 meter afstand) van elkaar! Houdt hiervoor de gemiddelde lengte van een volwassene aan, het is meer dan u denkt. Dit is op dit moment het beste medicijn tegen deze pandemie! Neem het niet te licht op nu het directe gevaar van IC-overbelasting voorlopig lijkt geweken. Het virus is een onzichtbare vijand, die ook nog eens pas na een incubatietijd schade geeft. Neem thuisquarantaine bij klachten serieus en bescherm elkaar! Als u met een lichte verkoudheid de supermarkt in gaat, kunt u in theorie iemand heel ziek maken! Ook onnodig contact zonder symptomen kan tot virusoverdracht leiden. Alleen met zijn allen kunnen we dit virus er onder krijgen. 

 

Praktijkspecifieke informatie, uitgebreider:

Voordat u belt met vragen is het handig om op de site van thuisarts.nl te kijken of u vraag daar niet al beantwoord wordt. Kom niet zomaar langs (om kwetsbare mensen en ons personeel te beschermen), maar bel de assistente bij klachten, zij beoordeelt of u langs moet komen. U kunt ons helpen de druk op de telefoon te verminderen door te emailen als u aangemeld bent op mijngezondheidsnet.

Inmiddels hebben we de wachtkamer aangepast en draaien we weer spreekuren, weliswaar in een 1,5 meter samenleving met minder drukte en minder patiënten per uur. Dit betekent dat we minder mensen kunnen laten komen! Als u een afspraak hebt kom dan niet te vroeg! In de toekomst zullen we misschien ook de webafspraken weer open zetten, hier wachten we nog mee. Mocht u een ‘volle’ wachtkamer aantreffen vragen we u om te wachten in de overdekte hal voor onze praktijk, of buiten. We vragen u alleen te komen, uitgezonderd de kwetsbare mensen of ouders/verzorgers van kinderen met klachten. 

Het huisartsenlaboratorium STAR-SHL blijft noodzakelijke diagnostiek doen. U kunt ook online een afspraak inplannen. Voor onze praktijk is dat meestal de Binnenhof, deze sluit momenteel al om 16u (open vanaf 7u). De apotheken hebben het drukker en hebben maatregelen genomen ter preventie, graag uw begrip voor wachttijden.

Onze praktijkondersteuners en wij als artsen proberen pro-actief onze kwetsbare ouderen die nog niet in het vizier waren te vragen naar hun keuzes met betrekking tot Intensieve zorg in het ziekenhuis. U kunt, ook als familie, helpen om deze keuzes te maken. Op thuisarts.nl vindt u een keuzehulp.
Ook zijn de praktijken in staat te beeldbellen en kunnen we dit indien gewenst aanbieden (denk aan huidklachten of psychische klachten). Vraag er naar via de assistente.

 

Als u Corona denkt te hebben en zich erg ziek voelt:

Wij hebben in de vroege middag de mogelijkheid om u op een isolatiespreekuur in een aparte kamer in de hal, afwisselend bemand door 1 van de 4 verschillende dokters. Wij vragen u om buiten (in de auto of op veilige afstand van anderen) te wachten en de schuifdeuren in de gaten te houden (of u iemand in een vreemd pak ziet). Dit is om mensen te beoordelen die nog kunnen komen en die last hebben van benauwdheid en of extreme moeheid, meestal in combinatie met koorts. Bel hiervoor met de assistente, ook om eventueel een visite te vragen.

 

Informatie bij spanningsklachten of sociale problemen:

Wij bieden telefonische gesprekken aan met onze POH-GGZ wanneer u veel last heeft van de spanning die dit alles met zich mee brengt. Onze POH’s kunnen ook gebruik maken van beeldbellen vanaf heden. Dat is voor u natuurlijk niet verplicht, maar hiermee verruimen we ons aanbod. Kijk naar de praktijkwebsite van uw huisarts onder nieuwsberichten hoe u praktijk dit aanpakt.

Het is belangrijk dat u het nieuws kijken beperkt tot het hoognodige. Verder heeft het Rode Kruis een hulplijn (070-4455 888) voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp kunnen gebruiken. De ouderenbond ANBO zit ook klaar voor eenzame ouderen. Buurtwerk Ommoord biedt hulp met boodschappen doen, medicijnen ophalen of een telefonisch praatje een hulplijn. Zij vragen ook mensen die hulp willen aanbieden. Unilever helpt inmiddels met het leveren van noodpakketten via buurtwerk voor kwetsbare groepen. Er is een telefoonnummer van de Buurtwerk hulplijn (Vraag en aanbod): 010 455 37 99 (door de week bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur en in het weekend van 9.00 -17.00 uur). Geestelijke verzorgers bieden bij bepaalde doelgroepen ook steun in Rotterdam: geestelijkeverzorgingrotterdam@gmail.com. Ook is er Stichting de Buurtbron met Zorg voor Zin Ommoord | Stichting De Buurtbron

Adviezen om gezond te blijven:

Inmiddels  is er een website over leefstijl ingevoerd als belangrijk wapen in de strijd tegen de pandemie; https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus. Kijk er eens rond voor de betere uitleg van onderstaande wat we vorig jaar hier al op de website gezet hebben.

Blijf zoveel mogelijk thuis, zeker als u een van onze kwetsbare mensen bent en zeker als u luchtwegklachten heeft, denk aan u medeflatbewoners en ga geen lift in met hoestklachten, raak buiten zo min mogelijk aan. Helaas kunnen ook gezonde mensen een kleine kans hebben heel ernstig ziek te worden. Een beetje smetvrees ter bescherming van uzelf, zonder overdrijving en met goed nadenken, beschermt nu uzelf maar ook uw kwetsbare naasten. Raak de liftknoppen niet aan met uw vingers als u aan uw gezicht heeft gezeten of gehoest heeft in uw hand en een tijdje geen mogelijkheid heeft om uw handen te wassen, denk aan de punt een sleutel, de buitenkant van uw knokkels, een knietje.

-doe oefeningen thuis, beweeg, fiets, maar vermijdt het samen komen. Op het YouTube-kanaal van Alles over sport en op de website allesoversport.nl vind je inspiratie voor oefeningen en thuis bewegen. En denk ook eens aan het televisieprogramma Nederland in Beweging, elke dag om 06.00, 10.15 en 13.25 uur op npo1. Hier een pdf van NOC-NSF over sporttips.

-Voor kinderen zijn er deze tips en is er dit kinderverhaal ‘Hallo, ik ben Corona” van een belgische (kinder)psychotherapeute.

-Kijk naar elkaar om terwijl u de 1,5 meter afstand bewaart. Stuur een berichtje aan uw buren of klop eens bij elkaar aan of er wat nodig is.


-Wat u kunt doen aan uw weerstand: Blijf bewegen, eet gezond en verminder stress. Zorg voor een goed dag-nacht ritme en structuur in uw dag. Nu de ‘r’ nog in de maand is doet u er goed aan om extra vit D te slikken; 25microgram per dag. De consumentenbond en het voedingscentrum hebben ook nuttige informatie. Hier informatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor mensen met kanker.